Selecteer een pagina

Hond Met Probleemgedrag?

Los gedragsproblemen voor eens en voor altijd op met hulp van een hondencoach

Schrijf Je In Voor Een Coachingstraject

Vanwege mijn passie om jou en je hond te helpen ga ik graag in gesprek met jou over een passende oplossing voor jouw hond zijn probleemgedrag.

Je hoeft alleen maar op de knop hieronder te klikken en een paar vragen te beantwoorden. Mijn virtuele assistent helpt je dan graag verder om een afspraak te maken voor een coaching sessie.

Herken jij je hond in één van deze voorbeelden?

  • Je hebt net een nieuwe hond in huis genomen en ervaart gedrag waarvan je niet precies weet hoe je ermee om moet gaan
  • Jouw hond is bang voor andere honden en vermijdt ze liever

  • Zij hapt naar mensen die op bezoek komen en is erg wantrouwend naar mensen buiten jullie familie
  • Hij is agressief of dominant naar andere honden toe

  • In bepaalde situaties luistert jouw hond niet of nauwelijks

  • Jouw viervoeter heeft verlatingsangst en je buren zijn daar niet echt blij mee

  • Tijdens het wandelen trekt zij veel aan de riem

  • Je hebt vaak confrontaties tijdens het uitlaten, waardoor je niet echt kunt genieten van jullie wandelingen samen

  • Wellicht loop je zelfs expres op plekken of tijden waarvan je weet dat je niemand tegen zal komen?
  • Jouw hond kan niet loslopen omdat hij dan niet meer luistert

  • Misschien steelt zij ballen van andere honden en geeft ze dan niet meer terug?

Wat je probleem ook is, waar het eigenlijk op neerkomt is dat jouw hond je leven bepaald. Dit haalt vaak het plezier uit het hebben van een hond…

Maar het hoeft niet zo te zijn. Je kunt je hond en jezelf helpen om het beste uit elkaar te halen

Hoe ontstaat probleemgedrag eigenlijk?

Probleemgedrag ontstaat vaak nadat een hond een traumatische ervaring heeft gehad. Bijvoorbeeld; jouw hond is een keer aangevallen door een grote zwarte hond en sindsdien wordt hij elke keer agressief wanneer hij een grote zwarte hond tegenkomt. Of erger nog, hij is agressief geworden naar alle honden die hij ziet!

Het kan ook zijn dat hij door die slechte ervaring bang is geworden voor honden die hij niet kent en vermijdt hij die liever door er met een grote boog omheen te lopen.

Soms ontstaat probleemgedrag door het niet aangeven van grenzen of onbewust belonen van ongewenst gedrag door de ‘huisdier-ouder’. Zo kun je slechte gewoonten creëren welke op de lange termijn probleemgedrag veroorzaken zoals happen naar vreemde mensen of verlatingsangst.

Herplaatsers

Bij herplaatsers waarvan je het verleden niet kent weet je soms niet waarom ze zich zo gedragen. “Zo zijn ze nou eenmaal”, denken we dan. Dat is ook gelijk een valkuil; want zo kan ‘het verhaal’ van de hond een excuus worden van zijn ongewenste gedrag. “Hij kan er niks aan doen want zus en zo is er met hem gebeurd.”

Ik vind dat wij als ‘huisdier-ouders’ verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze hond zijn gedrag, ook als het niet onze schuld is. Wij hebben een hond in ons leven genomen en ik vind dat we die hond moeten helpen om zijn angsten te overwinnen en zijn trauma’s te helen zodat hij volop kan genieten van het leven.

Wie ben ik?

Ik ben Maikel van der Kruk, hier op de foto met mijn hond Indy. Ik geloof dat deze drie dingen fundamenteel zijn voor een goede relatie met jouw hond: vertrouwen, respect en liefde

Mijn passie voor honden begon tijdens mijn opleiding diermanagement. Tijdens mijn vele stages bij hondenuitlaatservices voelde ik een bijzondere connectie met de honden die ik uitliet. Ze hielpen me over mijn verlegenheid heen en gaven me mijn zelfvertrouwen terug, iets wat ik een beetje was kwijtgeraakt ergens aan het eind van mijn tienerjaren. Ik ben wie ik vandaag de dag ben dankzij de helende kracht van honden.

Van 2013 tot en met 2018 heb ik een zeer succesvolle hondenuitlaatservice en dagopvang gerund. In die jaren heb ik honderden honden met plezier uitgelaten en verzorgd. Daarnaast hielp ik vele honden en hun huisdier-ouders om probleemgedrag op te lossen met behulp van heropvoedings- cursussen en persoonlijke coaching.

Dankzij mijn jarenlange ervaring en kennis kan ik ‘huisdier-ouders’ helpen om hun hond beter te begrijpen en balans te creëren in hun leven. Een hond kan ons leven verreiken, maar ook op stelten zetten. Ik ben ervan overtuigd dat veel probleemgedrag kan worden opgelost door het aanbieden van voldoende beweging en structuur in het leven van onze viervoeter. Hierdoor geven we onze hond en onszelf de rust die we zoeken.

Leiderschap en Structuur

De perfecte hond krijg je niet, die moet je creëren. Ik geloof dat de meeste vormen van probleemgedrag en trauma’s die een hond kan hebben op te lossen zijn. Honden leven in het nu en hebben daardoor het vermogen om hun verleden razendsnel los te laten. Met de juiste kennis, ervaring en oefeningen is er veel mogelijk.

Dit betekent wel dat er wat moet gebeuren. Jouw intentie, gedrag en ‘mindset’ moeten op één lijn zitten, anders werkt het niet. Je moet leiderschap uitstralen. Jouw hond voelt jou feilloos aan, zodra zij kracht en leiderschap voelt van jouw kant kan zij zich pas volgzaam opstellen. In andere woorden; jouw hond kan alleen veranderen als jij jezelf opstelt als een leider.

Jouw hond heeft behoefte aan duidelijkheid over welke rol zij vervult in jullie roedel. Zodra zij haar plek weet geeft dat een hoop rust en zien we vaak dat de hond haar gedrag in alle opzichten verbetert.

Deze 4 dingen heeft iedere hond nodig om in balans te zijn:

  1. Veiligheid en leiding
  2. Voldoende beweging
  3. Duidelijke grenzen
  4. Veel liefde, op het juiste moment

Dit creëert structuur voor de hond, daarna valt alles op zijn plek. Met deze formule bouw je vertrouwen en respect op, wat de basis is voor iedere relatie, zeker voor je band met jouw trouwe viervoeter!

In mijn GRATIS Masterclass over Hondenopvoeding ben ik al dieper ingegaan op deze 4 aspecten, dus zorg dat je die nog even kijkt mocht je hem nog niet gezien hebben.

Tijdens een coachingsessie zal deze formule uitgebreid aan bod komen. We nemen het gedrag van jouw hond en de huidige structuur van haar dag door waarna we gaan kijken waar er verbeterpunten liggen. Door middel van het aanleren van de juiste ‘mindset’, technieken en oefeningen slijpen we er bij jou nieuwe gewoonten in die de band tussen jou en je viervoeter alleen maar hechter zal maken.

Wat houdt een coachingssessie precies in?

Een coachingssessie vindt plaats bij jou thuis. Tijdens de coachingsessie zal ik je, vanuit mijn kennis en ervaring, uitleggen hoe honden de wereld ervaren en jou wijzen op prikkels uit de omgeving en jouw gedrag die belangrijk zijn voor jouw viervoeter (zoals jouw intentie, toon van je stem en lichaamstaal). Zaken die voor jou onbelangrijk lijken of waar jij je misschien niet van bewust bent, kan het gedrag van jouw hond beïnvloeden.

Dit is hoe een coachingssessie er ongeveer uitziet:

1. Eerst bespreken we de situatie om te zien wat jouw kant van het verhaal is.

2. Daarna analyseer ik de hond haar gedrag om haar kant van het verhaal te horen, bij wijze van spreken.

3. Naar aanleiding van mijn analyse beginnen we met wat oefeningen waarmee we het probleem kunnen aanpakken.

4. Ik leer jou de principes achter de oefeningen en coach jou zodat je de oefeningen zelfstandig kunt uitvoeren.

5. Een week na de coachingssessie bespreken we de vooruitgang en bekijken we in hoeverre je mijn hulp nog nodig hebt. Op basis daarvan maken we een plan van aanpak.

Schrijf Je In Voor Een Coachingstraject

Vanwege mijn passie om jou en je hond te helpen ga ik graag in gesprek met jou over een passende oplossing voor jouw hond zijn probleemgedrag.

Je hoeft alleen maar op de knop hieronder te klikken en een paar vragen te beantwoorden. Mijn virtuele assistent helpt je dan graag verder om een afspraak te maken voor een coaching sessie.